Skip to content Skip to footer

Javni poziv za individualno podporo na področju kulturne dediščine

Ste posameznik ali organizacija, dejavna na področju kulturne dediščine? Imate idejo o projektu digitalizacije kulturne dediščine, a ne veste, kako jo izpeljati? Dovolite, da vam pomagamo!

V okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator – DDI želimo najbolj zavzetim ljubiteljem kulturne dediščine nuditi tudi individualno podporo, svetovanje in mentorstvo pri vpeljevanju naprednih tehnologij in pristopov pri delovanju na področju kulturne dediščine.

Naši strokovnjaki vam bodo nudili podporo v obliki storitev:

 • 2D in 3D digitizacija,
 • lasersko skeniranje,
 • digitalne rešitve (socialna VR okolja, 360° galerije, video predstavitve digitalnih dvojčkov),

in svetovanj:

 • pomoč pri razvoju poslovnih idej,
 • oblikovanje in zasnova spletnih strani,
 • zasnova komunikacijskih kampanj.

Individualna podpora v obliki storitev in svetovanj

V partnerskem konzorciju Društva Idrija 2020, Zavoda Dobra pot in Kulturno-izobraževalnega društva KIBLA začenjamo z izvajanjem individualne podpore na področju kulturne dediščine, s katero želimo obetavnim projektom in iniciativam pomagati pri še boljšem opravljanju poslanstva varovanja in promocije vrednot kulturne dediščine. Skupno bomo v sklopu projekta DDI opravili 600 ur brezplačne individualne podpore s področja kulturne dediščine. V spodnjih vrsticah preberite, na katerih področjih vam lahko pomagamo.

 • Digitizacija kulturne dediščine

Ohranjanje in vidnost kulturne dediščine je bila vedno pomembna za prenos izkušenj preteklih generacij in zgodovinsko pot. Proces digitizacije artefaktov ali stavb v 3D modele nam omogoča vidnost razširiti v digitalne vsebine, kjer tovrstni digitalni dvojčki omogočajo nove izrazne možnosti pripovedovanja.

 • Vpeljava digitalnih dvojčkov v vsebine

Uporaba digitalnih dvojčkov kulturne dediščine je obširna in se začne s konceptom zgodbe, ki jo želite prenesti na obiskovalce. Bo ta polna poudarjenih podatkov, vizualna impresija ki vzbuja podzavestne čute ali interaktivno doživetje, ki iz obiska naredi poseben dogodek? Na svetovanju in individualni podpori vam pomagamo razviti vsebino, ki bo vašo zgodbo razširila naprej.

Virtualna galerija na socialni VR platformi Mozilla Hubs, s poustvarjenim 3D modelom galerije KiBela v Mariboru (razstava Naslednji dan umetnika Mateja Čepina), ki omogoča ogled postavitve na daljavo in interakcijo z drugimi obiskovalci.
 • Pomoč pri razvoju poslovnih idej

Delovanje na področju kulturne dediščine postaja v svetu vse bolj prepoznano kot pomembna gospodarska panoga. Poleg delovanja muzejev in galerij ter seveda turizma, pa je lahko kulturna dediščina tržno zanimiva tudi na področjih priprave izobraževalnih programov, gastronomije, organizacije javnih dogodkov in celo na področju posredovanja nepremičnin! Z ustreznim poslovnim načrtom in strateškim premislekom lahko tudi zgodbe iz lokalnega okolja pospremimo na uspešno poslovno pot.

Za program podpore idejam na področju kulturne dediščine HeritageLab je Društvo Idrija 2020 prejelo ugledno nagrado EUSIC – European Social Innovation Competition. Podpora pri razvoju poslovnih idej je bila v veliko pomoč mladim podjetnikom.
 • Oblikovanje in zasnova spletnih strani

Prisotnost v digitalnem svetu je dandanes tudi za iniciative in organizacije s področja kulturne dediščine tako rekoč nujna. Kakovostno oblikovana in zasnovana spletna stran pritegne pozornost ciljne skupine, obenem pa nam močno olajša deljenje aktualnih novic, ponudb za prostovoljsko ali kakšno drugo udejstvovanje in omogoča lažje navezovanje stikov s podobno mislečimi.

 • Zasnova komunikacijskih kampanj

Komuniciranje – predvsem digitalno – je pomembno sredstvo uspešnega razvoja določene ideje in področje kulturne dediščine ni pri tem nobena izjema. S pravilno oblikovanimi in ciljanimi objavami je mogoče sporočilo kakovostno prenesti naprej in doseči viden učinek v javnosti.

Dediščino lahko s pomočjo uporabe naprednih digitalnih rešitev približamo mlajšim generacijam. K temu sodijo tudi ustrezna vizualna sporočila na digitalnih platformah.

Prijave so odprte!

Vabljeni, da z nami delite svojo idejo, mi pa vam bomo pomagali pri nadgradnji in razvoju. Prijave na javni poziv za individualno podporo so odprte do 13. novembra 2022 na povezavi https://www.e-duri.si/ustvarjaj/.

Do 18. novembra 2022 bomo zbrane prijave pregledali in na podlagi pogovorov s prijavitelji pripravili končen izbor podprtih projektov oz. iniciativ. Za morebitna dodatna vprašanja smo vam na voljo na info@e-duri.si

Naslovna fotografija: Urška Lukovnjak © X-OP & KID KIBLA

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2023. Vse pravice pridržane