Skip to content Skip to footer

Preko Duri vstopite v svet dediščinskih tečajev

Spletni portal Duri smo oblikovali kot vstopno točko v svet kulturne dediščine. Na portalu smo partnerji iz Društva Idrija 2020, Zavoda Dobra pot in KID KIBLA v sklopu projekta DDI zbrali zanimive novice, predstavili Zapise spomina, uredili posebno podstran za individualno podporo dediščinskim pobudam in objavili serijo 8 brezplačnih dediščinskih tečajev. Prav brezplačne dediščinske tečaje podrobno predstavljamo v spodnji novici. Vabljeni k branju!

Koristen pripomoček pri rokovanju z dediščino

Serijo 8 tečajev smo oblikovali z namenom podajanja koristnih informacij vsakomur, ki si želi ukvarjati z vznemirljivim svetom kulturne dediščine, a potrebuje pri tem nekaj vzpodbude. Brezplačni spletni tečaji tako v obliki video vsebin, dodatnih branj in kvizov uporabniku predstavljajo odlično odskočno desko za nadaljnje raziskovanje, ohranjanje in razvoj lastnih projektov ali dogodkov na temelju kulturne dediščine. K sodelovanju smo povabili strokovnjake, ki se dnevno srečujejo z delom na področju kulturne dediščine. Pridružite se tečajem in jim prisluhnite!

Prenova starih hiš

Tečaj je razdeljen na pet sklopov, vsak izmed sklopov pa je namenjen svoji pomembni temi, ki nam bo pomagala ob razmisleku in prvih korakih proti odločitvi za prenovo stare hiše.

Digitizacija kulturne dediščine

Zakaj digitizirati, kaj to digitizacija sploh je, kakšne so tehnologije ter kaj vse moramo imeti v mislih, ko vodimo tovrsten proces?

Digitalna interpretacija kulturne dediščine

Kako pripovedovati dediščinske zgodbe s sodobnimi tehnologijami? Kakšne sploh so tehnologije interpretacije in kaj ponujajo? Spoznajte praktične nasvete in slovenske primere ter odkrijte nove priložnosti za predstavitev kulturne dediščine.

Digitalno raziskovanje in dokumentiranje kulturne dediščine

Morda se sliši zapleteno! Ampak v resnici se lahko z obvladovanjem nekaj preprostih korakov dokoplješ do znanja.

Beleženje ustnega izročila

Velik del dediščine je očem neviden. Kako torej poskrbeti, da se to nevidno izročilo ne izgubi? Katera orodja so nam lahko pri tem v pomoč?

Vključevanje javnosti in grajenje skupnosti

Dediščina je že sama po sebi nekaj, kar ljudi povezuje v skupnosti. V tečaju boste izvedeli, kako ta proces povezovanja in vključevanja še spodbuditi in pospešiti.

Kaj sploh je kulturna dediščina?

Kaj vse sploh zajema pojem kulturna dediščina? Na koga se obrniti po nasvet ali dodatne informacije V okviru kratkega tečaja skozi primere iz Slovenije in drugje spoznavamo, kaj je kulturna dediščina in ugotavljamo, kakšne so posebnosti UNESCO seznama svetovne dediščine ali pa Evropskih kulturnih poti.

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2024. Vse pravice pridržane