Skip to content Skip to footer

Glasnik izjemnih dediščinskih zgodb

Evropske države se ponašajo z izjemno pestrostjo kulturne dediščine, ki se na eni strani izraža z visokim številom kulturnih spomenikov, na drugi strani pa z množično udeležbo različnih iniciativ, društev in posameznikov pri aktivnostih varovanja in promocije skupne dediščine. Eden najuspešnejših programov Sveta Evrope in Evropske komisije s področja dediščine so t. i. Dnevi evropske kulturne dediščine, ki skupnosti že od leta 1985 spodbujajo k odpiranju dediščine najširši javnosti. V jesenskem času se tako po celotni Stari celini zvrsti nepregledna serija dogodkov, posvečena eni sami stvari – kulturni dediščini.

Poleg povezovanja najrazličnejših dogodkov in skrbi za Znak evropske dediščine pa so pomemben del tega programa tudi zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine – natečaj, ki pred vseevropskim občinstvom izpostavlja lokalne zgodbe, ki štejejo. Vsako leto organizatorji pri Evropski komisiji in Svetu Evrope izberejo nekaj primerov dobrih praks, ki poleg velike izpostavljenosti prejmejo tudi denarno pomoč za izvedbo izbranega projekta. Tako mehanizem ne služi zgolj kot učinkovita promocija kulturne dediščine in njenih vrednot, temveč tudi zelo konkretno pomaga perspektivnim pobudam na tem področju. S številnimi primeri dobrih praks se ponašamo tudi v Sloveniji, od koder vsako leto prihajajo vzpodbudne zgodbe o delovanju na področju ohranjanja zapuščine naših skupnosti.

Z veseljem predstavljamo dve zgodbi partnerjev konzorcija projekta »Digitalni dediščinski inkubator – DDI« – Zavoda Dobra pot in Društva Idrija 2020, ki sta bili v letih 2022 in 2019 nagrajeni in posebej izpostavljeni kot primera dobrih praks na evropski ravni.

Digitalno zapisovanje spominov. Foto: Zavod Dobra pot
Preberi nagrajeno zgodbo Zavoda Dobra pot 

Kako dediščina pomaga pri krepitvi medgeneracijskih stikov? Nava Vardjan v zgodbi Zavoda Dobra pot opisuje potencial, ki ga ob uporabi sodobnih tehnologij za tkanje medčloveških odnosov ponujajo različni segmenti kulturne dediščine. Ekipa zanesenjakov iz Brkinov je razvila posebno aplikacijo, s pomočjo katere mladi iz vse Slovenije beležijo zgodbe starejših in jih s tem ohranjajo za prihodnje rodove. Nagrajena aplikacija Zapisi spomina je dostopna tudi preko portala Duri. 

https://www.europeanheritagedays.com/Story/Writings-of-Memory

Mladi in dediščina v Idriji .Foto: Marko Čuk
Preberi nagrajeno zgodbo Društva Idrija 2020 

Kako dediščina postane gonilo razvoja skupnosti? Društvo Idrija 2020 v Idriji že desetletje ustvarja priložnosti za udejstvovanje mladih na področju kulturne dediščine. Matevž Straus v zgodbi opisuje, kako je ekipa mladih Idrijčanov kulturno dediščino prepoznala kot tisti element, ki lahko nagovori problematike malega mesta – izseljevanje, enolično ponudba zaposlitev in primanjkljaj kulturne ponudbe. 

https://www.europeanheritagedays.com/story/99cdb/Idrija-How-the-young-are-upgrading-its-heritage

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2024. Vse pravice pridržane