Skip to content Skip to footer

»Izročilo Brkinov in Krasa« skozi serijo dokumentarnih filmov

Filmska turneja dokumentarnih filmov iz projekta Izročilo je prava poslastica za ljubitelje kulturne dediščine Brkinov in Krasa. Ekipa Zavoda Dobra pot je v sodelovanju in s podjetjem Be GR8 Media, Višjo strokovno šolo ŠC Srečka Kosovela Sežana in številnimi domačini kot izpričevalci izročila ustvarila deset čudovitih dokumentarnih filmov, ki nas popeljejo v svet izročila in tradicije edinstvenega območja Krasa in Brkinov.

Turneja predvajanja filmov se je začela maja 2023 s premiero filma “Čarobni venčki Sv. Ivana” v Divači, na Škrateljnovi domačiji. Film pripoveduje zgodbo o obuditvi te tradicionalne šege, simboliki venčkov in vanje vpletenih rastlin ter postopku spletanja. Okoli kresnega dne in tudi kasneje v juliju je bil film prikazan v Temnici, Štanjelu, na filmski matineji za starejše v Inkubatorju Sežana, ki je bila izvedena v sodelovanju z Zavodom Sopotniki, na Festivalu Sanje v Matavunu in Lokvi, v vaškem domu v Dolu pri Vogljah in Gočah. Sledile so projekcije preostalih filmov v različnih krajih. Med njimi je bila prav tako maja predvajana premiera filmov “Življenje ovčarjev” in “Brkini in žganjekuha” v Vaškem domu v Rožicah, saj sta bila filma posneta v bližini – v Rožicah in Slopah. Divača je 27. junija ponovno gostila premiero filma in sicer ob praznovanju občinskega praznika. Tokrat je bil predstavljen film “Grad na skali”, ki opisuje, kako je bil grad Školj v preteklosti tesno povezan z življenjem okoliških prebivalcev, in pripoveduje zgodbe o življenju grajske gospode, skrivnih rovih in zakladih, ki še vedno burijo domišljijo domačinom. Film je bil konec julija predvajan tudi v Hostlu Kras v Pliskovici. Še prej pa sta se v Pliskovici predstavila filma “O kamnu in Kraševcih” in “Kamnite vezi” 17. junija v sklopu Festivala kamna. Filmska turneja je obiskala tudi Praznik terana in pršuta v Dutovljah, kjer je bilo 13. avgusta prikazanih več filmov na filmskem popoldnevu.

Dokumentarni filmi plod širokega sodelovanja

V sklopu projekta Izročilo so bili filmi “Čarobni venčki Sv. Ivana”, “Življenje ovčarjev”, “Brkini in žganjekuha”, “O kamnu in Kraševcih” ter “Grad na skali” ustvarjeni v sodelovanju s studiem Be GR8 Media. Ostale filme, ki so nastali v okviru projekta, kot so “Kamnite vezi”, “Pletarska duša”, “O piščalki in rogu”, “Zgodba o brkinski noši”, “Zgodba o primorski noši” pa so pod mentorstvom profesorjev VSŠ Sežana z zavzetostjo ustvarili mladi filmografi – študentje VSŠ Sežana, ki so jim prav tako prispevali svojevrsten pečat.

Projekt Izročilo je rezultat sodelovanja med Zavodom Dobra pot, konzorcijskimi partnerji, številnimi sodelavci in podporniki. Financiran je iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Republike Slovenije. Cilj projekta je okrepiti prepoznavnost in dodano vrednost dediščinskih obrti, storitev in izdelkov s tega območja ter ohraniti bogato dediščino Brkinov in Krasa. Poleg dokumentarnih filmov, projekt vključuje tudi spletišče dokumentiranega izročila, kjer se širi znanje o naravni in kulturni dediščini ter promovirajo dediščinske obrti, storitve in izdelki. Oglejte si ga na www.izrocilo.si. Filmska turneja se bo nadaljevala jeseni v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi, društvi na Krasu in Brkinih ter v zamejstvu. Vabljeni ste, da spremljate dogodke na spletni strani Zavoda Dobra pot ali se pridružite kot prostovoljci in ekipi pomagate pri izvedbi dogodkov. Dragoceno naravno in kulturno dediščino našega prostora lahko ohranjamo in varujemo le #skupaj.

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2024. Vse pravice pridržane