Skip to content Skip to footer

O projektu

Zakaj digitalni dediščinski inkubator?

Partnerji projekta DDI smo prepričani, da je kulturna dediščina izjemen, a še ne dovolj prepoznan razvojni kapital družbe, ki nudi priložnosti na najrazličnejših področjih – od grajenja skupnosti do podjetništva, digitalizacije in kreativnih industrij. Ta potencial pa je mogoče uresničiti le z inovativnim in v prihodnost usmerjenim pristopom.

Menimo, da imamo v tem pristopu ključno vlogo nevladni in zasebni akterji, torej nevladne organizacije, skupine prostovoljcev, lokalno prebivalstvo, neformalne skupine, različna društva, kreativci in podjetniki, ki lahko s sicer laičnim, a pogosto zanesenjaškim pristopom k dediščini dopolnimo delo muzejev in drugih ustanov. Le v povezanem delovanju bo namreč kulturna dediščina za ljudi postala vir navdiha in smerokaz za ustvarjanje sedanjosti in prihodnosti.

Projekt Digitalni dediščinski inkubator (DDI) je namenjen zbliževanju sektorja kulturne dediščine in v sodobnem času nujne digitalizacije. V okviru projekta smo razvili celovit program, ki na izzive dediščine odgovarja z nizom zanimivih dogodkov in izobraževanj, vse skupaj pa nadgrajuje z vzpostavitvijo spletne platforme Duri. Ta bo namenjena podpori, informiranju in povezovanju vseh, ki že delujejo ali pa bi si želeli delovati na področju kulturne dediščine.

Odkrij, prispevaj, spoznaj, ustvarjaj, pridruži se!

Aprila 2022 je zaživela skupnostna spletna platforma Duri, na kateri bodo gostovale izobraževalne vsebine o dediščini in ki bo omogočala aktivno udeležbo vsem registriranim uporabnikom. Prek platforme se boste lahko povezovali z drugimi uporabniki in soustvarjali spletno dediščinsko skupnost.

Kako?

Na platformi boste našli zanimive bloge, podcaste, spletne tečaje in članke o dediščini, poleg tega tudi zemljevid dediščinskih društev in organizacij ter številne prostovoljske priložnosti na področju dediščine.

Preizkusili se boste lahko v popisovanju elementov kulturne dediščine v svojem lokalnem okolju, izvedeli, kaj narediti ob odkritju arheološke najdbe, kako zaščititi dediščinske predmete pred uničenjem in kakšno vlogo ima nesnovna dediščina.

Spoznali boste, na kaj je treba paziti pri obnavljanju stare hiše, kako digitalno dokumentirati dediščino, in slišali navdihujoče zgodbe o razvoju dediščine skozi podjetništvo.

Za najbolj zavzete bodo na voljo tudi individualna podpora, svetovanje in mentorstvo pri spoznavanju naprednih tehnologij za interpretacijo dediščine.

Dogodki za javnost

V koledarju dogodkov si oglejte, kdaj bomo v vaši bližini, ali pa se naročite na e-novičnik Duri, da boste pravočasno obveščeni o dogodkih.

Edinstven pristop

Izjemno ponosni smo, da je bil projekt DDI na državnem nivoju prepoznan kot najboljši v sklopu kulture, verjamemo pa, da je naš program za digitalno transformacijo kulturne dediščine zaradi svojega skupnostnega pristopa edinstven ne samo v slovenskem, temveč tudi v širšem evropskem prostoru. V prihajajočem letu in pol bo projekt DDI postal ena vidnejših aktivnosti vseh konzorcijskih partnerjev, ki bomo na osi Brkini – Idrija – Maribor utrjevali zavest o pomembnosti ohranjanja in razvoja naše kulturne dediščine.

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2024. Vse pravice pridržane