Skip to content Skip to footer

Pogled v zakulisje priprave spletnih tečajev

Ena od glavnih aktivnosti projekta Digitalni dediščinski inkubator – DDI, pri katerem smo moči združili Društvo Idrija 2020, Zavod Dobra pot in KID KIBLA, je priprava serije brezplačnih spletnih tečajev. Ti bodo v celoti posvečeni kulturni dediščini in njenemu prepletu z digitalnimi vsebinami. V spodnjem prispevku razkrivamo nekaj utrinkov iz zakulisja njihove priprave!

Čas po velikonočnih praznikih je bil za ekipo projekta DDI vse prej kot dolgočasen. Poleg intenzivnih priprav na objavo vseslovenskega dediščinskega portala Duri, pripravljanja vsebin in načrtovanja prihajajočih dogodkov, smo se posvetili še eni vznemirljivi nalogi – snemanju spletnih tečajev. V prvem sklopu smo se odločili posneti in objaviti tri spletne tečaje, ki iz več zornih kotov osvetljujejo različne segmente kulturne dediščine. Prvi sklop tečajev smo tako posvetili digitalnemu raziskovanju in dokumentiranju kulturne dediščine, njeni digitizaciji ter predstavitvi ukrepov, ki jih je potrebno poznati pri prenovah starih hiš. Do jeseni 2022 bomo na vseslovenskem dediščinskem portalu Duri objavili še štiri sklope tečajev, izobraževalne vsebine pa vseskozi dopolnjevali.

Snemanje smo izvedli v sodelovanju s podjetjem Alenfra Productions. Foto: Idrija 2020
Prva lokacija snemanja: Idrija!

Idrija se kot najstarejše slovensko rudarsko mesto ponaša z mnogimi spomeniki, ki pričajo o bogati kulturni dediščini, povezani z nekdanjim rudnikom rudnika živega srebra. Prav to pestrost smo izkoristili in snemanje tečajev postavili v pristne dediščinske ambiente. Nekdanja strojnica rudniškega jaška Inzaghi in tipična idrijska rudarska hiša Giser sta se izkazali kot odličen ambient, v katerem so predstavljene vsebine posebej prepričljivo zaživele.

Strojnica jaška Inzaghi je sestavni del idrijske UNESCO dediščine, kjer se je v preteklosti odvijal pomemben del rudniške dejavnosti v Idriji. V prostoru t. i. mašinhausa se je vse do danes ohranila izvozna naprava s konca 19. stoletja, ki je sprva delovala na parni pogon. Mogočno kolesje ohranja pristno industrijsko okolje ter na obiskovalce in uporabnike prostorov strojnice prenaša duh nekdanjih časov.

V strojnici jaška Inzaghi sta svoj tečaj ne temo digitizacije kulturne dediščine v celoti posnela njegova nosilca, Matevž Straus iz Društva Idrija 2020 in Žiga Pavlovič iz KIBLE. Foto: Idrija 2020

Druga lokacija snemanja je prav tako navdušila s svojo pristnostjo in avtentičnim ambientom. Hiša Giser v Idriji je okrog dvesto let stara tipična idrijska rudarska hiša, v kateri so živele številne generacije rudarjev in njihovih družin. Je ena redkih, ki se je brez večjih sprememb ohranila do danes. Pri ekipi Zavoda ID20 iz Idrije želijo hišo, ki je aprila prvič zaživela tudi kot čisto pravo studio, postopoma obnoviti in jo prezentirati kot enega poslednjih ohranjenih primerov samosvojega tipa idrijske rudarske hiše.

Avtentične prostore rudarske hiše Giser je za snemanje tečaja o prenovi starih hiš s pridom izkoristila arhitektka Ajda Bračič, urednica spletnega portala Kajža, ki je namenjen promociji ponovne uporabe starih stavb. Foto: Idrija 2020
Nadaljujemo v Brkinih in Mariboru

S snemanji spletnih tečajev bomo nadaljevali tudi na drugih lokacijah v Sloveniji, ki se ponašajo z bogato kulturno dediščino. Sprva bodo tako prišli na vrsto Brkini, kjer je s svojimi aktivnostmi prisoten Zavod Dobra pot, nato pa se selimo še na drug konec države, k mariborski KIBLI. Za spremljanje vseh aktualnih novic glede tečajev in drugih vsebin vas vabimo, da se naročite na naš novičnik in redno spremljate portal Duri.

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2023. Vse pravice pridržane