Skip to content Skip to footer

Spletna zbirka Pisma šteje že 1000 pisem!

Zbirka Pisma uporabnikom omogoča, da prosto dostopajo do intimnih korespondenc najrazličnejših posameznikov iz časa, ko so bila pisma ključno sredstvo sporazumevanja. V njih so si izmenjevali novice in nasvete ter si izpovedovali doživljanje vsakdana.

Edinstveno zbirko v slovenskem prostoru najdete na tej povezavi: https://pisma-rch.ung.si, dejavni pa smo tudi na družabnih omrežjih Facebook (https://www.facebook.com/PISMA.SI) in Instagram, kjer s sledilci delimo zanimive in nepričakovane pisemske trenutke ter očarljive fotografije starih pisem.

Na spletni strani Pisma lahko izbrskate teme, ki vas najbolj zanimajo, na primer erotika, feminizem, hrana, otroštvo, migracije. Med pismi lahko brskamo tudi na podlagi določenega pošiljatelja oziroma pošiljateljice, prejemnika oziroma prejemnice ali kraja, iz katerega je bilo pismo poslano oz. kamor je bilo poslano, datuma prejema pisma in spola pošiljatelja oziroma pošiljateljice ter prejemnika oziroma prejemnice. Pisma so ključen del kulturne dediščine, ker omogočajo intimen in avtentičen vpogled v razmišljanja posameznika ali posameznice. Korespondence pričajo tudi o vljudnostnih obrazcih, ki so nekdaj razširjeni, danes pa izumirajo: »Velecenjeni gospod in dragi prijatelj!«, »Oprostite, proti svoji volji odgovarjam tak pozno!«, »Tako Vas imam rada, pa ste tako daleč! Bog Vas živi! In poljubljam Vas tudi prav srčno.«

Od običajnih ljudi do najbolj znanih slovenskih literatov

Med pismi boste našli dve zaključeni korespondenci iz družinskih arhivov, ki omogočata raziskave zgodovine vsakdanjega življenja: korespondenco med aleksandrinko Felicito Koglot Peric in njenim možem Francom Pericem ter korespondenco družine Kremenšek, ki poleg pisem družinskih članov vključuje tudi pisma redovnic katoliškega reda Sester Nôtre Dame ter pisma prijateljev in znancev družine. Zbirka vključuje tudi korespondenco literarnega omrežja avtoric slovenske moderne (Ivanka Anžič Klemenčič, Elvira Dolinar, Vida Jeraj, Zofka Kveder, Marica Nadlišek Bartol, Ljudmila Poljanec, Marica Strnad, Kristina Šuler) in tistih avtorjev, s katerimi so si dopisovale (Anton Aškerc, Ivan Cankar, Josip Murn Aleksandrov).

Vabilo k sodelovanju

Zbirka nastaja v okviru programske skupine Historične interpretacije 20. stoletja (P6-0347) in projekta Transformacije intimnosti v literarnem diskurzu slovenske moderne (J6-3134) ter kot participativni projekt, saj pri prepisovanju pisem sodelujejo tudi prostovoljke in prostovoljci. Vse, ki vas zanima zgodovina skozi oči ljudi, ki so jo živeli, vabimo, da se projektu pridružite. Pišite nam na pisma@ung.si.

Duri prinašajo zgodbe iz sveta kulturne dediščine

Želiš, da na spletnemu portalu Duri objavimo opis tvojega projekta, povezanega s kulturno dediščino? Piši nam na info@e-duri.si   

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2023. Vse pravice pridržane