Skip to content Skip to footer

Svetovanje in podpora za nov zagon dediščinskim pobudam 

Ob koncu lanskega leta smo v okviru projekta Digitalni dediščinski inkubator – DDI pričeli z individualno podporo zavzetim ljubiteljem kulturne dediščine, ki jim pomagamo pri vpeljevanju naprednih tehnologij in pristopov. O aktivnostih, ki so že v polnem teku, in o zanimivih dediščinskih pobudah, si lahko preberete v spodnji novici.

Dediščina, podprta z digitalnimi tehnologijami

KID KIBLA je kot tehnični partner vključena v pet zanimivih projektov. V projektih z Zavodom 973, ki vodi organizacijo Škofjeloškega Pasijona in AS Unikat, vodilnim šiviljskim studiem za zgodovinska oblačila, uvajamo nove tehnike digitizacije oblačil in tekstila, s katerimi ustvarjamo njihove digitalne dvojčke za predstavitev oblačilnega arhiva ali tehnik šivanja. Z društvom Marmorinke uvajamo brezkontaktno tehniko fotografskega zajema slikopleskarskih vzorcev, v Sežani pa smo v januarju vodili delavnico fotogrametrije pletenih in kamnitih unikatnih izdelkov za študente fotografije Višje strokovne šole ŠC Sežana. Nadaljevali bomo v Trbovljah, kjer bomo v spominski sobi Ane Dimnik, ki je znana kot slovenska mati, oživili njeno zgodbo s pomočjo animacije z modeli umetne inteligence.

Delavnica v Sežani na Višji strokovni šoli ŠC Srečka Kosovela.

Pomemben je interdisciplinarni pogled na dediščino vanju

Ekipa Društva Idrija 2020 je pričela s koordinacijo podpore dediščinskim pobudam s področja razvoja projektov, digitalne podpore in komuniciranja. V sodelovanju s partnerji smo že pomagali izboljšati pojavnost na družabnih omrežjih projekta Pisma, ki ga vodijo pri Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici. S skupino, ki skrbi za revitalizacijo Erbergove graščine v Dolu pri Ljubljani, ki je nekdaj slovel kot “kranjski Versailles”, smo že izvedli prve sestanke za podporo pri razvoju projektov digitizacije. Pričeli smo z dogovarjanjem za pripravo spletne strani prenovljene domačije Pr’ Lenartovih v naselju Belo pri Medvodah, ki gosti številne zanimive dogodke s področja stavbne dediščine, obenem pa izvajamo tudi podporo pri razvoju podjetniške ideje Zavoda Heristate, kjer snujejo storitev prodaje replik dediščinskih predmetov. Še kar nekaj zanimivih sodelovanj imamo v rokavu, več o njih pa razkrijemo v kateri od prihajajočih novic.

Delavnica v Sežani na Višji strokovni šoli ŠC Srečka Kosovela.

Da ne zamudite novih dediščinskih vsebin, vas vabimo k registraciji na portalu Duri in k prijavi na naš novičnik.

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2023. Vse pravice pridržane