Skip to content Skip to footer

Obiščite virtualno zbirko “Od kmeta do delavca”

Industrijska revolucija je ob koncu 18. in v začetku 19. stoletja do temeljev pretresla uveljavljeni družbeni red. Parni stroji, železnice in tovarne so začele vse bolj krojiti življenja posameznikov, ki so s podeželja z željo po boljšem življenju odhajali v mesta. Družba se je iz kmečke počasi levila v mestno, pri tem pa so se spreminjali stoletja uveljavljeni vzorci dela, bivanja in preživljanja prostega časa. Sprehodite se po virtualni razstavi Od kmeta do delavca, ki vabi na popotovanje skozi dediščino industrijske revolucije na Slovenskem. Razstava odstira pogled 7 slovenskih krajev na spremembe, ki so se odvijale ob prehodu iz kmečke v delavsko družbo. Spoznajte, kako je to obdobje zaznamovalo Maribor, Idrijo, Ilirsko Bistrico, Ajdovščino, Ptuj, Sežano in Tolmin!

Raziskovanje preteklosti, nadgrajeno z digitalno izkušnjo

V sklopu projekta Digitalni dediščinski inkubator – DDI smo partnerji iz Društva Idrija 2020, Zavoda Dobra pot in KID KIBLA zasnovali idejo o zbirki, ki bi v virtualnem okolju predstavljala dediščino industrijske revolucije na Slovenskem in k pripravi katere bi bili vključeni srednješolci iz različnih regij. S tem smo na eni strani želeli spodbuditi raziskovanje lokalne preteklosti in širših zgodovinskih procesov, na drugi strani pa dijake seznaniti s sodobnimi tehnologijami za ustvarjanje 3D virtualnega prostora. Veseli smo, da se je na naše povabilo odzvalo 7 srednjih šol, kjer smo z dijaki izvedli poglobljene delavnice spoznavanja različnih družbenih fenomenov, hkrati pa se preizkusili v gradnji virtualnega prostora na platformi Mozilla Hubs. V ospredje smo tako postavili spremembe na področju dela, bivanja, transporta in oblačenja, pri tem pa upoštevali regionalne značilnosti posameznih krajev. Društvo Idrija 2020 je delavnice izvedlo na Gimnaziji Jurija Vege Idrija in Gimnaziji Tolmin, ekipa Zavoda Dobra pot je obiskala Gimnazijo Ilirska Bistrica, Gimnazijo Sežana in Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, pri KIBLI pa so k sodelovanju vključili Srednjo šolo za oblikovanje Maribor ter Elektro in računalniško šolo Ptuj.

Virtualno zbirko so ustvarjali dijaki 7 srednjih šol.

Virtualna zbirka deluje po rednem urniku

Virtualna zbirka Od kmeta do delavca, ki je sestavljena iz 7 sob, je odprta po rednem urniku – na spletnem portalu Duri si jo lahko ogledate vsak dan med 9.00 in 11.00 ter 17.00 in 20.00. Ker okolje Mozilla Hubs spodbuja interakcijo med obiskovalci, si lahko vsak ustvari lasten avatar in ob sprehodu skozi prostore muzeja preko lastnega mikrofona komunicira z ostalimi obiskovalci. Vabljeni k ogledu!

Oglejte si kratek posnetek z otvoritve virtualne zbirke Od kmeta do delavca.

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2023. Vse pravice pridržane