Skip to content Skip to footer

Z Dnevom odprtih Duri zaključujemo projekt DDI 

S posebnim dogodkom v Mariboru bomo v četrtek, 1. junija 2023, zaključili projekt Digitalni dediščinski inkubator – DDI, kjer smo moči združili idrijsko Društvo Idrija 2020, brkinski Zavod Dobra pot in mariborsko Kulturno-izobraževalno društvo KIBLA. Priložnost bomo izkoristili za predstavitev aktivnosti projekta, ki so temeljile na prepletanju dediščine in digitalnih tehnologij, ter za sproščeno druženje vseh ljubiteljev kulturne dediščine.

DDI je povezal kulturno dediščino in digitalne vsebine

Projekt DDI smo zasnovali z namenom povezovanja kulturne dediščine in sodobnih digitalnih tehnologij ter podpiranja zanimivih dediščinskih zgodb. Središčna točka projekta je bila vzpostavitev dediščinske spletne platforme Duri, ki se je v dobrem letu razvila v pomemben prostor spoznavanja, povezovanja in podpiranja dediščinskih pobud. Na portalu Duri so uporabnikom na voljo novice iz sveta kulturne dediščine, omogočen je dostop do aplikacije Zapisi spomina in do virtualne zbirke Od kmeta do delavca, ki so jo ustvarili srednješolci iz različnih krajev Slovenije. 

Poleg drugih zanimivih vsebin pa so posebno pozornost pritegnili brezplačni dediščinski spletni tečaji, ki z različnih zornih kotov izobražujejo, svetujejo in prikazujejo primere dobre prakse iz sveta kulturne dediščine. Trenutno je na voljo 8 brezplačnih tečajev, ki se jih lahko udeleži vsak registrirani uporabnik portala Duri. V leto in pol trajajočem projektu smo dodobra obhodili Slovenijo ter obiskali kar 30 različnih občin, kjer smo na terenu ustvarjali povezano skupnost ljubiteljev kulturne dediščine in predstavljali sodobne digitalne rešitve.

Povezovanje dediščine in digitalnih tehnologij – tudi v srednjih šolah.

Zaključni dogodek gosti mariborska KIBLA

Dogodek “Dan odprtih Duri” bo potekal v četrtek, 1. 6. 2023 v prostorih Kulturno-izobraževalnega društva KIBLA na Ulici Kneza Koclja 9 v Mariboru. Prvi del dogodka se bo odvil že dopoldne z novinarsko konferenco.

Z uradnim delom dogodka bomo pričeli ob 18.00, ko bomo na okrogli mizi predstavili rezultate in učinke projekta ter se ozrli v prihodnost povezovanja kulturne dediščine z digitalnimi tehnologijami. Na okrogli mizi bodo sodelovali predsednik Društva Idrija 2020 Matevž Straus, direktorica Zavoda Dobra pot Nava Vardjan in Žiga Pavlovič, kreativni tehnolog pri KID KIBLA. 

Na dogodku bomo vzporedno prikazali tudi virtualno zbirko Od kmeta do delavca, predstavili možnosti zapisovanja ustnega izročila s pomočjo aplikacije Zapisi spomina, predstavili serijo dediščinskih tečajev in prikazali dediščinske pobude, podprte v sklopu projekta.

Vabljeni, da si prvi junijski večer rezervirate za kulturno dediščino!

Podporo dediščinskim pobudam izvajamo na terenu v različnih regijah.

Program dogodka “Dan odprtih Duri” 

11.00 – 11.30 Novinarska konferenca s predstavitvijo rezultatov DDI  

—- 

18.00 – 19.00 Okrogla miza “Dediščina & digitalno” 

– Matevž Straus (Društvo Idrija 2020) 

– Nava Vardjan (Zavod Dobra pot) 

– Žiga Pavlovič (KID KIBLA) 

19.00 – 21.00 Ogled virtualne zbirke Od kmeta do delavca, predstavitev aplikacije Zapisi spomina, serije dediščinskih tečajev in podprtih dediščinskih pobud, sproščeno druženje s pogostitvijo.

Za vse, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti, bomo dogajanje v živo prenašali preko Facebooka.

Naročite se na naš novičnik!

Ostanite obveščeni o novih vsebinah na portalu.
Preberite zanimive predloge in redno prejemajte vabila na naše dogodke.

Prosimo, počakajte ...

Hvala za prijavo!

Avtorji fotografij: partnerji projekta, www.slovenia.info
Duri © 2024. Vse pravice pridržane